5 tips voor een avontuurlijke herfst in Nederland

5 tips voor een avontuurlijke herfst in Nederland

5 tips voor een avontuurlijke herfst in Nederland

De herfstvakantie met kinderen, in eigen land. Helaas hebben we geen invloed op het weer, maar we geven je graag wat verschillende tips voor leuke herfstactiviteiten. Ga op avontuur en lees onze tips voor een dagje uit, geweldige dag in de natuur en met een vleugje creativiteit, gewoon thuis.

Tip 1 – Een paddenstoelen speurtocht

Natuurmonumenten organiseert in vakanties vaak hele leuke kinderactiviteiten zoals de Wilde Buiten dagen. In de herfstvakantie kan je bijvoorbeeld paddenstoelen wandeltochten doen, speuren naar wilde dieren of een nachtwandeling met de boswachter. Zo organiseren ze diverse wandelroutes door heel Nederland langs paddenstoelen routes. Uiteraard kan je zelf ook in een bos dichtbij huis een eigen paddenstoelenroute doen of er een speurtocht van maken. Neem je eigen paddenstoelen herkenningskaart of een doeboekje speuren naar paddenstoelen  mee en zo heb je een leerzame en avontuurlijke activiteit!

Tip 2 – Speren maken in het bos

Dit is toch wel een hele stoere activiteit voor kinderen. Speren maken in het bos, welk kind wil dit niet? Neem je zakmes mee (bij voorkeur een speciaal voor kinderen met afgeronde punt) en maak een speer zoals onze voorouders deden. Het leuke is dat zelfs jonge kinderen vanaf een jaar of 4 al kunnen beginnen met het maken van speren door gebruik te maken van een takkenschiller. Werken met een zakmes valt onder risicovol spelen, lees hier meer over in dit blog, hier staan ook tips in hoe kinderen om te leren gaan met een zakmes. Hierna kan het bosavontuur beginnen!

met zakmes speren maken in het bos herfstvakantie idee voor kinderen

NOG MEER LEUKE HERFST ACTIVITEITEN: FANTASTISCHE BOSAVONTUREN VOOR STRALENDE KINDEREN 

Tip 3 – Appels plukken

Een heerlijke activiteit voor in het weekend of in de vakantie. Zelf appels plukken. Bij ons in de buurt kan dat op de Olmenhorst in Lisserbroek. Maar als je even zoekt op internet is er vast ook een zelfpluk boomgaard bij jou in de buurt. Weer of geen weer wij gaan altijd appels plukken in de herfst. Het zijn natuurlijk de lekkerste appels om een heerlijke appeltaart mee te bakken! Heb je iets te veel appels geplukt? Geen probleem zet de kids achter de appelschilmachine en maak er ook nog eens heerlijke appelmoes van.

Appels plukken activiteit herfstvakantie zelfpluktuin

Tip 4 – Ga op Watersafari!

Watersafari? Ja, super leuk OERRR organiseert op de Nieuwkoopse Plassen een watersafari. Vaar tussen de watervogels, vang slootbeestjes en wandel over een onbewoond eiland in de Nieuwkoopse Plassen, ze hebben beperkt aantal plekken dus als je net mis grijpt…organiseer zelf een watersafari. Huur bijvoorbeeld bij mooi weer een bootje of sloep, neem je schepnetje mee, een transparante emmer en een zoekkaart waterdiertjes. Nog ietsje simpeler? Ga gewoon naar het slootje bij jou in de buurt 😉…ook een geweldige ervaring om te bekijken wat er in de sloot leeft en super leuk om te doen.

Waterdiertjes zoeken ontdekken en herkennen met een zoekkaart van tringa paintings

Tip 5 – Door de bladeren rollen

Zet dit op je bucketlist! Niet alleen voor je kind, maar ook om samen met de kinderen te doen. Dit wordt dolle pret! Rol door de bladeren, gooi elkaar onder met bladeren, begraaf je zelf onder de bladeren. Laat alle dingen die het leven zo beheersen even lekker los en ga op in het moment. Doe gezellig met de kinderen mee. Je kinderen zullen je dankbaar zijn!

5 tips voor herfstvakantie tip 5 rol door de bladeren, bladeren gooien, onder bladeren begraven samen met kinderen

Misschien vind je dit ook leuk: 10 toffe spel- en knutselideeën voor thuis

Auteur Miranda Duijndam creatief inspirator achter Boef en Aap met als missie om ieder kind zijn talent te laten ontwikkelen. Miranda deed een opleiding Creatieve therapie was social pedagogisch medewerker en leidinggevende in de kinderopvang. Ze is moeder van drie stoere jongens en eigenaar van de creatieve en avontuurlijke webshop Boef en Aap.   

Mis geen enkel avontuur! Meer tips, reviews en leukigheden in je mailbox ontvangen?  Schrijf je in  als avonturier van Boef en Aap en we houden je op de hoogte!

Vind je het ook leuk om anderen te inspireren? Hou jij ook zo van creatief en avontuurlijk spelen? Zou je graag ouders van "eigenwijze en avontuurlijke" kinderen willen inspireren om meer naar buiten te gaan, een creatieve omgeving aan te bieden en spel als belangrijk element in de dag willen brengen? Klik hier