Hoeveel speelruimte geef jij een kind? wel of geen zakmes?

Hoeveel speelruimte geef jij een kind? wel of geen zakmes?

Hoeveel speelruimte geef jij een kind? wel of geen zakmes?

Risicovol spelen...misschien een term die je al eens eerder gelezen hebt. Ook een onderwerp waar best wel wat discussie mee gepaard gaat. Want wat is nu 'veilig' risicovol spelen? wat laat je als ouder toe? wanneer grijp je in? en geef je überhaupt wel de mogelijkheid om als kind je eigen grenzen op te mogen zoeken? En nog lastiger...wat laat je toe als leerkracht op school, buitenschoolse opvang, kinderdagverblijf of als gastouder? als je de verantwoordelijk hebt over een kind van iemand anders....dat is best moeilijk.

Zelfvertrouwen vergroten

Volgens mij is het goed om eens met vrienden of collega's te bespreken wat je onder risicovol spelen verstaat en wat goed is om te doen, wat zou er gebeuren als je iets meer toe zou laten? Werk je met kinderen? betrek ouders eens bij het onderwerp. Zelf denk ik dat we snel geneigd zijn om kinderen te over beschermen, terwijl je als kind zoveel zelfvertrouwen krijgt als je eigen grenzen mag opzoeken. Breekt een kind echt snel zijn been als het uit een boom valt? valt het wel uit die boom? kinderen schijnen heel goed zelf aan te voelen wat er in hun vermogen ligt. Uiteraard moet je ingrijpen als een risico onaanvaardbaar is, maar bedenk dan om het op een positieve manier te doen. Leg uit waarom je ingrijpt, daar leert het kind van!

Is een zakmes voor een kind veilig?

Ik zat zo te denken laten we gelijk eens kijken hoe we een onderwerp van risicovol spelen in de praktijk kunnen brengen. Neem nou eens het gebruik van een zakmes. Zelf heb ik me een aantal weken geleden iets meer in het onderwerp verdiept. Onze zoon van zeven vindt een zakmes namelijk een heel stoer en aantrekkelijk voorwerp. Maar onze zoon is ook 'wat onrustig' van zichzelf, enthousiast en kan volledig opgaan in zijn eigen wereld. Ik vroeg mezelf oprecht af of een zakmes voor hem wel een goed idee was en besloot het te gaan uit proberen. Op een rustig moment heb ik het zakmes laten zien, uitgelegd wat het kan en wat de gevaren ervan zijn. Ik had zijn aandacht! Daarna zijn we naar het bos gegaan om echte speren te maken.

Bij het gebruik van het zakmes was er in ene helemaal geen sprake van zijn onrust. Bloedserieus nam hij deze zaak. Hij luisterde goed naar mijn tips en ging volledig in het moment op. Reuze trots omdat hij een zakmes mocht gebruiken. En met een speer in zijn hand voelde hij zich super stoer. Deze middag bracht een zeer gelukkig kind, stralend liep hij door het bos en later vertelde hij aan iedereen dat hij een echt zakmes had. Ik zeg een win win situatie, rust in hem zelf, rust voor mama en groeiend zelfvertrouwen!

In onze GRATIS download op avontuur in het bos voor stralende kinderen in de herfst geven we nog meer super leuke ideeën om in het bos te doen! 

Zakmessen

Uiteraard besloot ik na een geweldige middag in het bos dat Boef en Aap zakmessen in het assortiment moet hebben. Het eerste zakmes wat ik inkocht voldeed niet aan mijn eisen, dus heb ik doorgezocht naar de beste kinder(zak)messen en gelukkig heb ik deze gevonden. Ik ben uitgekomen op het Zwitserse merk Victorinox, het oeroude en degelijke merk Opinel en de takkenschiller van Kids at Work. Voor diverse leeftijden hebben we zakmessen in ons assortiment zoals het my first Opinel zakmes  met ronde punt voor de jongste kinderen of voor de geoefende kinderen een Opinel N.08 met wel een scherpe punt. Wil je echt beginnen met een allereerst zakmes kijk dan eens naar een takkenschiller. Is het kind al ouder dan hebben we ook een super stoer zakmes voor outdooractiviteiten voor kinderen vanaf 10 jaar. 

Tips voor het gebruik van een zakmes

  • Leer je kind hoe hij het mes veilig kan openen en sluiten
  • Leer je kind dat hij met een zakmes altijd van zich af moet snijden en niet in de richting van andere kinderen.
  • Laat je kind niet lopen of rennen met een geopend zakmes. Blijf er in het begin bij. Als je ziet dat je kind goed met het zakmes om kan gaan, kun je hem wat of meer ruimte geven.
  • Maak afspraken met je kind over waar en wanneer het mes ergens mee naartoe genomen wordt.
  • Een bot mes is gevaarlijker dan een scherp mes, want hier wordt vaak minder voorzichtig mee omgegaan. Ook moet er meer kracht gezet worden met een bot mes, waardoor het mes weg kan schieten. Houd het zakmes dan ook scherp.
  • Koop een zakmes met een blokkeersysteem. Dit zorgt ervoor dat het lemmet wordt vergrendeld na het uitklappen en voorkomt het plotseling dicht klappen.
  • Koop een zakmes met maximaal drie functies. Zakmessen met veel meer functies zijn vaker gammel, dus gevaarlijker dan zakmessen die alleen kunnen snijden. Ook zijn ze te dik voor veilig gebruik in kleine handen.