10 toffe spel- en knutselideeën voor thuis

10 toffe spel- en knutselideeën voor thuis

10 toffe spel- en knutselideeën voor thuis

Afgelopen week vroegen we op Instagram aan de volgers van Boef en Aap welke spel- en knutselideeën zij graag zouden willen delen met andere volgers om kinderen op een leuke manier te vermaken in huis en in de tuin. Ik heb de tips hieronder op een rij gezet en her en der aangevuld met wat uitwerkingen. Laten we de kinderen een veilig en geborgen gevoel geven in deze bijzondere tijd.

Tip 1 - Vreemde wezens van kosteloos materiaal

Begin maar alvast met verzamelen van wc- en keukenrollen. Deze wezens van kosteloos materiaal zijn geweldig om te maken. We hebben het materiaal allemaal in huis, tenminste als je niet mis hebt gegrepen in de supermarkt 😉

Wil je er nog een extra dimensie aan geven? Het is ook leuk om ze nog te verven, dit kan bijvoorbeeld met de ecofriendly verf van Children's earth paint.

Idee en foto's van @wolledotje

 

Tip 2 - Maak een parcours door je huis of door de tuin

Deze tip kan je op verschillende manieren aanpakken. Je kan de kinderen de vrije hand geven om met alle stoelen, tafels en obstakels een parcours te maken door het huis of door de tuin. Of je kan zelf een parcours uitzetten met opdrachten. Kinderen onderling vinden het vaak ook leuk om elkaar opdrachten te geven. 

Voor de jongere kinderen kan je er ook thema aangeven zoals de brandweer, politie of unicorns. Wil je echt lekker uitpakken? google even op een brandweerdiploma en de kinderen zullen apentrots zijn op het behalen van een diploma.

Idee van @essie1983dd en @boysmom_ellen

Tip 3 - Speurtocht door het huis of door de tuin

Een speurtocht is altijd een succes en waarom zou je hem niet door het huis doen? Op verschillende manieren kan je een speurtocht uitzetten. Het kan natuurlijk met pijlen, maar je kan ook signalen door het huis hangen bijvoorbeeld met ballonnen of stukjes lint. Of hang her en der opdrachten op, dit kan op gekleurde kaartjes of opdrachten in een envelop. Je kan op de kaartjes ook enkel een letter schrijven, alle letters bij elkaar vormen dan een woord en dat is dan de plek waar je iets verstopt hebt.

Idee van @essie1983dd

Tip 4 - Kamperen in huis of in de slaapkamer

Tja, een vakantie zit er eventjes niet in. Maar niet getreurd. Wat denk je van kamperen in je eigen huis? Gooi de matrassen in de woonkamer en ga daar met het hele gezin slapen. Je kan ook een gave hut met lakens en dekens bouwen in de slaapkamer en daar een avondje lekker in slapen. Zeker weten dat de kinderen dit nooit zullen vergeten.

Idee van @essie1983dd

Abel tent bouwen in huis

Tip 5 - Spelen met sensorisch materiaal

Sensorisch materiaal? Dat is materiaal waarbij de zintuigen van kinderen geprikkeld worden door middel van voelen, ruiken, proeven. Het is vormloos materiaal waar je van alles mee kan ontdekken.  Van jong tot oud kan zich daar heel lang mee vermaken. Boef en Aap verkoopt speciale bakken voor sensorisch materiaal. Je kan er bijvoorbeeld zand in doen, rijst of natuurlijke materialen zoals bladeren, steentjes, takjes, schelpen etc. Het is heel leuk te combineren met bestaand speelgoed zoals duplo, playmobil of houten speelgoedfiguurtjes waarmee je een kleine wereld na kan maken. Uren speelplezier gegarandeerd.

Idee van @gastoudersopvang_de_driesprong

Tip 6 - Moestuin plannen

Wat een heerlijke tijd om aan een moestuin te starten. Betrek de kinderen bij het uitzoeken van de plantjes en zaadjes. Maak een planning per maand en zo leer je de kinderen spelenderwijs heel veel over de natuur. De kinderen kunnen helpen bij het zaaien, planten, verzorgen en oogsten van verschillende groenten. In deze tijd ook nog eens handig als voedselvoorziening ipv hamsteren 😉

Idee van @hannekezomer en @manonvdgiesen

Tip 7 - Verstoppertje door het hele huis

Ach ja, normaal heb je hier misschien niet zo een zin in. Verstoppertje door het huis. Laat het even los, let niet teveel op de herrie en de chaos. Vind je het lastig om los te laten? Doe dan lekker mee, je voelt je gelijk weer jong.

Idee van @mieloes

Tip 8 - Een tent bouwen in huis

Een tent bouwen is huis is super leuk om te doen. Gebruik grote knijpers en touw om er lakens over heen te kunnen spannen. Leg er allemaal lekkere kussens in voor een lekker knus gevoel. Een tent geeft naast veel plezier ook een veilig gevoel. De tent “beschermt” het kind als het ware. Je zou ook nog kunnen kamperen in de tent of wat denk je van een gezellig theekransje?

Idee van @zilverdraakje

Tip 9 - Samen bakken

Echt even quality time door samen te bakken. Je kind leert van het bakken. Laat het zoveel mogelijk zelf doen, wees niet te bang dat het mis gaat. Dat eitje kapot tikken is juist geweldig om te doen. Een schilletje van het ei er in? Ach, die vis je er wel weer uit. Wist je dat er speciaal voor kinderen messen zijn om op veilige wijze mee te snijden? Het bekende messenmerk Opinel heeft hier aan gedacht. Ze hebben een set Le Petit Chef ontworpen van een koksmes, dunschiller en een beschermingshoesje voor de vingers. Je kind krijgt van veel zelf mogen doen een enorme boost voor het zelfvertrouwen.

Le petit chef keukenset voor met mes voor kinderen om te koken

Idee van @fluffymozart

Tip 10 - Op de grond tekenen met schildertape

Oooooh wat zullen de kinderen opkijken als ze dit mogen doen. Laat ze op de grond tekenen met schildertape. Als schildertape niet te lang (einde van de dag verwijderen) op een oppervlakte zit trek je het er gemakkelijk weer af. Wil je voor safe gaan? Kies dan voor de gele versie van schildertape, die is gemakkelijker te verwijderen. Laat de fantasie maar de vrije loop. Ook heel gaaf om bijvoorbeeld een autobaan met schildertape te maken over de vloer, onder de tafel door, langs de stoelen en over de tafel...

Idee van @fluffymozart

Boef en Aap aanrader

Poppik mozoaik van stickers voor elke leeftijdEen leuke activiteit voor in huis om alleen of als gezin te doen zijn de sets van Poppik. Poppik is een soort mozoaik van stickers. Leuk om te doen en een rustgevende activiteit. De grote posters van Poppik zijn leuk om te maken met het hele gezin, een gezellige en verbindende activiteit. Er zijn Poppik posters voor verschillende leeftijden vanaf 3 jaar tot volwassen leeftijd. Alle posters van Poppik passen door de brievenbus, dus ook leuk om cadeau te geven aan een kind wat jarig is maar geen bezoek kan krijgen. Vanaf €7,95

 

 

 

Miranda Duijndam eigenaresse Boef en AapAuteur Miranda Duijndam creatief inspirator achter Boef en Aap met als missie om ieder kind zijn talent te laten ontwikkelen. Miranda deed een opleiding Creatieve therapie was social pedagogisch medewerker en leidinggevende in de kinderopvang. Ze is moeder van drie stoere jongens en eigenaar van de creatieve en avontuurlijke webshop Boef en Aap.   

Mis geen enkel avontuur! Meer tips in je mailbox ontvangen? de aankomende tijd gaan we meer inspiratie geven. Schrijf je in  als avonturier van Boef en Aap en mis niets!

Vind je het ook leuk om anderen te inspireren? Hou jij ook zo van creatief en avontuurlijk spelen? Zou je graag ouders van "eigenwijze en avontuurlijke" kinderen willen inspireren om meer naar buiten te gaan, een creatieve omgeving aan te bieden en spel als belangrijk element in de dag willen brengen? Klik hier