Spelen met stokken: 7 toffe ideeën om te doen met takken

Spelen met stokken: 7 toffe ideeën om te doen met takken

Spelen met stokken: 7 toffe ideeën om te doen met takken

'Heb jij al takken geraapt?' vroeg ik op Instagram na de recente stormen. Ik was die dag met dochterlief aan het verzamelen geweest. Stokken zijn namelijk goedkoop en super veelzijdig speelmateriaal. Wat je er dan allemaal mee kunt doen? Hieronder 7 van onze favoriete speelideeën om te doen met takken.

1. Allereerst: takkenjacht!

Om te spelen met takken heb je wel takken nodig natuurlijk. Naar buiten dus, voor een heuse 'takkenjacht'. Dit is niets meer of minder dan wandelen en wat stokjes oprapen, maar een 'speurtocht' of 'jacht' klinkt een stuk interessanter dan gewoon wandelen. En je hoeft er ook zeker niet per se voor naar het bos, kijk eens rond in de wijk waar je woont. Bomen zijn nooit ver weg. Neem een zak mee en verzamel kleine, grote, dikke, lange, mossige of kromme takken. Je kunt er zelfs een spelletje van maken, wie de grootste of mooiste tak kan vinden bijvoorbeeld.

Takken verzamelen om mee te knutselen 

2. Stokstafjes en magische takken knutselen

Handzame stokjes tover je met een beetje magie (lees: knutselmateriaal) eenvoudig om in een mooie toverstaf. Je kunt hier eindeloos op variëren: wij maakten eens sterren van papier maar deden dit ook eens met zelfdrogende klei. En in plaats van een ster kun je ook denken aan een hartje, unicorn, dino of een plaatje van het favoriete karakter van je kind. Net wat je kind leuk vindt! Door linten en (bio)glitters toe te voegen wordt het stafje pas echt magisch. Je kunt ook tekenen op de takken en ze versieren door er restjes wol omheen te knopen.

Toverstaf maken met takken

3. Boomschijfjes beestjes maken

Zaag een tak in plakjes en je krijgt mooie schijfjes waarmee je kind ook weer eindeloos zoet kan zijn. De schijfjes gebruiken wij tijdens sensory play met kinetisch zand bijvoorbeeld, maar ze vormen ook leuk knutselmateriaal. Plak er eens googly eyes op en het worden lieve beestjes! Je kunt de schijfjes kleuren met stift om er eenvoudig lieveheersbeestjes of bijtjes van te maken. Of knip vissenstaarten of konijnenoren van papier en plak deze op de schijfjes. Liever kant en klare schijfjes gebruiken? die vind je hier.

 Beestjes maken van houtschijven

4. Stokken combineren met speelgoed

Takken combineren bijzonder leuk met 'gewoon' speelgoed. Leg bijvoorbeeld eens een stapeltje kleine dunne takjes bij de speelbak met kinetisch zand; je kind verzint er vast van alles mee. Ook leuk is de combinatie takjes en houten speelgoed. Kinderen kunnen met loose parts en takken hele (fantasie)werelden bouwen!

 Loose parts play takken en natuurlijke materialen

5. Spelen met takken in de modderkeuken

Met stokken kun je uitstekend roeren, mengen en mixen in de modderkeuken. In onze achtertuin liggen standaard een aantal takjes die gebruikt kunnen worden om heksensoepjes te roeren, in het zand te prikken (maak een zand egel!), modder te mengen met stoepkrijt enzovoort.

Met pannen en stokken spelen in de modderkeuken 

6. Bouw een hut(je)

Natuurlijk kun je geweldig bouwen met takken, maar niet iedereen heeft plek voor een boomhut – of überhaupt zulke grote takken. Nu vindt mijn dochter het heel leuk om tipi-vormige huisjes te maken 'voor de egels', en die hebben een veel schappelijker formaat. Of er echt egels in zullen wonen is sterk de vraag, maar ze is tijden zoet met het verzamelen, bouwen en versieren van de hutjes, lekker buiten, dus ik reken het helemaal goed.

💛 Lees ook > Wat een takkenbeesten!

 Hut of huisje voor egels maken met takken

7. Mummies en takkenbeestjes

Als je stokken wiebeloogjes geeft, gebeurt er iets geks: het worden gelijk speelvriendjes. Maak daar gebruik van om te ontdekken wat voor beestjes jullie allemaal kunnen maken. Een slang? Rups? Fantasiemonstertje? En door met papier te gaan werken kun je nog meer dieren maken, zoals een vlinder. Mummies maak je door witte stroken papier of stof rond een tak te wikkelen. Vergeet ook hier de wiebeloogjes niet!

Spelen met stokken en takken versieren 

Boef en Aap aanrader 

Boek alle kinderen naar buiten buitenactiviteiten van Jasper de ruiter

Het boek "Alle kinderen naar buiten!" van Marieke Dijksman en Jasper de Ruiter, staat bordenvol ideeën om naar buiten te gaan met de kinderen. Vol natuuractiviteiten voor elk seizoen. De lente komt er aan en dan komt dit boek zeker van pas. €29,95

 

Anniek de Hoop blog Hey Wildebras

Auteur - Anniek de Hoop heeft als doel om jou te inspireren met creatieve ideeën voor (buiten) spelen. Dit doet ze graag door middel van toffe downloads en te schrijven over knutselen met de natuur, buiten spelen, open einde speelgoed, sensory play en meer. For the love of childhood magic! Zie ook @heywildebras 

 

Vind je het ook leuk om anderen te inspireren? Hou jij ook zo van creatief en avontuurlijk spelen? Zou je graag ouders van "eigenwijze en avontuurlijke" kinderen willen inspireren om meer naar buiten te gaan, een creatieve omgeving aan te bieden en spel als belangrijk element in de dag willen brengen? Klik hier

 

Inschrijven eigenwijze mailing Boef en Aap