Knutselen met natuurlijke materialen: weven met natuur

Knutselen met natuurlijke materialen: weven met natuur

Knutselen met natuurlijke materialen: weven met natuur

Ik ben dol op spelen en knutselen met natuurlijke materialen – stokken, schelpen, steentjes, bloemblaadjes enzovoort. In dit blog lees je over de voordelen daarvan én geef ik je gelijk een tip voor een leuk werkje met natuurlijke materialen. Kende jij deze al?

Waarom knutselen met natuurlijke materialen

Waar zal ik beginnen. Knutselen is sowieso goed voor kinderen, omdat ze er – spelenderwijs! – allerlei vaardigheden mee oefenen. Motorische vaardigheden bijvoorbeeld, maar ook probleemoplossend vermogen, ruimtelijk inzicht, creativiteit. Door natuurlijke materialen te gebruiken voeg je nog een sensorisch laagje toe: kinderen ontdekken geuren, kleuren en texturen. Door met natuurlijke materialen te werken komen kinderen op een andere manier in aanraking met de natuur en wordt hun nieuwsgierigheid ernaar geprikkeld. Nog een bijkomend voordeel is dat dit materiaal gewoon gratis voorhanden is. Én dat je ervoor naar buiten moet om het te verzamelen. Een goede aanleiding voor een wandeling of 'speurtocht' en jullie halen gelijk een frisse neus. En ook buitenspelen is super belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Redenen genoeg dus om eens met natuurlijke materialen te knutselen! Benieuwd wat je kunt maken? Hierbij vast een leuk idee.

 

Natuurlijke materialen om mee te weven

Weven met natuur

Erg leuk om te doen is weven met natuur. We maakten een klein frame van houten stokken en weefden er allerlei mooie vondsten door. Dat hoeft niet op een bepaalde manier, er is geen goed of fout. Laat je kind(eren) gewoon lekker hun gang gaan!

Om te weven met natuur heb je allereerst materialen nodig. Hup, naar buiten dus! Verzamel een aantal takken waarmee je het frame kunt maken. Even speuren naar vier ongeveer gelijke takken, dat werkt het makkelijkst. Verzamel ook mooie natuurschatten om mee te weven. Grassprietjes, riet, madeliefjes, paardenbloemen; alles wat je kind mooi vindt en wat een beetje lengte heeft om mee te weven (al kun je ook prima kortere bloemetjes in het weefwerkje steken).

 

Frame van stokken om te weven met natuurlijke materialen

Hoe werkt weven met natuurlijke materialen 

Leg de vier stokken neer als een vierkant. Bind ze op de hoeken aan elkaar vast met een stukje touw. Span vervolgens touw om de takken heen, zodat er een soort raster ontstaat. En weven maar! Frummel de grassprieten en bloemetjes tussen de draden door, en er ontstaat al snel een mooi kunstwerkje van natuurlijke materialen. Je kunt dit knutselwerk in het klein maken, zoals wij deden. Heb je oudere kinderen of zin in een uitdaging? Gebruik dan juist eens enorme takken, zodat er groot frame ontstaat. Mooie decoratie voor in de tuin bijvoorbeeld.

Op welke manier knutselen jullie graag met natuurlijke materialen? 

💛 Nog meer leuks > Een speurtocht in de natuur

Weven met materialen uit de natuur

Boef en Aap aanrader

Boek alle kinderen naar buiten

Het boek "Alle kinderen naar buiten!" van Marieke Dijksman en Jasper de Ruiter, staat bordenvol ideeën om naar buiten te gaan met de kinderen. Vol natuuractiviteiten voor elk seizoen. Dit boek komt elk seizoen van pas!  €29,95

Anniek de Hoop Hey Wildebras

Auteur - Anniek de Hoop heeft als doel om jou te inspireren met creatieve ideeën voor (buiten) spelen. Dit doet ze graag door middel van toffe downloads en te schrijven over knutselen met de natuur, buiten spelen, open einde speelgoed, sensory play en meer. For the love of childhood magic! Zie ook @heywildebras 

Vind je het ook leuk om anderen te inspireren? Hou jij ook zo van creatief en avontuurlijk spelen? Zou je graag ouders van "eigenwijze en avontuurlijke" kinderen willen inspireren om meer naar buiten te gaan, een creatieve omgeving aan te bieden en spel als belangrijk element in de dag willen brengen? Klik hier

  

Inschrijven nieuwsbrief Boef en Aap