10 activiteiten met kinderen voor in de tuin

10 activiteiten met kinderen voor in de tuin

10 activiteiten met kinderen voor in de tuin

Ik deel mijn 10 tips voor spelactiviteiten in de tuin met je kinderen. Inmiddels mogen we langzaam aan weer meer na heel veel rondom huis verblijven, maar wat we hebben kunnen ontdekken in de afgelopen periode is dat er zoveel leuks en leerzaams te doen in en om het huis. Het is de plek waar we ons prettig voelen en waar we echt quality time met elkaar kunnen hebben. Dus hup weg met die tablets en spelcomputers. Spelletjes en activiteiten in de tuin zijn altijd een hit. 

Tip 1 - Blote voetenwandeling in de tuin

Een blotevoetenpad lekker in de natuur op op een speciaal blotenvoetenpad is leuk om te doen, maar je kan ook een blotevoetenwandeling in de tuin doen. Misschien heb je al verschillende ondergronden in de tuin om te ontdekken en te ervaren en anders kan je ook zelf wat creëren door een soort vakjes te maken waar je een voor een in stapt. Het volgende zou je kunnen afwisselen; een tegel, steentjes, gras, houtsnippers, aarde, zand, modder, een plas water, takjes of schelpen. Alles voelt anders. Ontdek en beleef!

Tip 2 - Maak een magic stok of tak

Zoek buiten een mooie stok of tak uit, ga daarna opzoek naar alle losse dingen die er in de tuin liggen. Denk aan blaadjes, gras, geknakt bloemetje, besjes, takjes, hedra, takjes met knoppen erin....en wikkel dit vast met touw of wol aan je stok. Nu heb jij een natuurlijke magic toverstaf. 

Variatie 1: wikkel een hele tak met verschillende kleurtjes wol of draad om tak, ook leuk om op te hangen in huis.

Variatie 2: als je de natuurlijke versiersels aan het einde van de tak vastmaakt met touw of draad heb je in ene een super leuke verfkwast. Kan je gelijk binnen verder met een leuke activiteit! Er zullen als vanzelf hele leuke creaties ontstaan.

Tip 3 - Mega bellen blazen

Dit is echt zo super leuk om te doen, echt voor alle leeftijden. Als volwassene is het geweldig om mee te doen. Met de mega bellenblaas van Bubblelab blaas je de meest fantastische grote bellen, echt niet moeilijk en heel veel fun. Je kan ze achterna rennen, kapot prikken of ze proberen te vangen. Niemand wil hier meer mee stoppen. 

Tip 4 - Met een zaklamp in het donker door de tuin

Klaar voor een beetje spanning? als het donker is, is alles anders. Normaal gesproken heel spannend om het donker buiten te wandelen met een zaklamp. Maar buiten in de tuin met een zaklamp is ook echt heel cool. Kijk eens met je zaklamp tussen de struiken, wat zie je daar? kom je andere kriebeldiertjes tegen als overdag? Binnen alle lichten uit en met een zaklamp het huis verkennen is trouwens ook echt tof om te doen.

Tip 5 - Verf alles onder met water en een echte kwast

Laat de kunstenaar in jezelf maar naar boven komen. Alles mag onder gekliederd worden. Pak de verfrollers, verfbakken en kwasten maar uit de kast. Doe water in de bakken of in een emmer en kliederen maar. Op de muur? met water helemaal niet erg. Op meubels? ook niet erg. Maar wel gegarandeerd plezier.

Tip 6 - Draai een tegel om in de tuin 

In de tuin zit waarschijnlijk meer leven dan je op eerste gezicht zou denken. Haal gewoon eens een tegel uit de tuin en kijk welke kriebeldiertjes er onder leven. Verbaas je zelf!

 

Tip 7 - Wat blijft drijven en wat gaat zinken

Pak een bak met water en zet hem in de tuin. Nu komt er een leuk proefje. Wat blijft er drijven en wat gaat meteen zinken? Blijft een takje drijven? of een blaadje, zand, gras, een steentje of zakt het gelijk naar de bodem? Na deze ontdekkingen heb je een heerlijke bak om in te kliederen.

Tip 8 - Bloembollen planten voor de zomer of herfst

Het kan bijna altijd. In de lente kan je bloembollen poten voor de zomer. En in de zomer voor de herfst. Kijk bijvoorbeeld eens op deze website www.groenvanbijons.be wat je gedurende het jaar kan poten. Dit kan al in de kleinste tuin door wat in bloembakken of potten te zetten. De volgende bollen geschikt om te planten in bloembakken of potten; Begonia, kleine Dahlia's, Eucomis (ananasplant), Zantedeschia en Oxalis. Kan je de deur niet meer uit bijvoorbeeld omdat je in quarantaine zit? Bloembollen zijn ook online te verkrijgen. Zo werk je aan een prachtige tuin en het is een leuke activiteit om me de kinderen te doen.

Tip 9 - Geen zandbak in de tuin? Geen probleem!

Laat de gedachte van een tuin die er perfect uit ziet even los. Het domein waar we ons kunnen begeven is kleiner geworden en kinderen spelen uren als ze een beetje hun gang mogen gaan. Heb je geen zandbak in de tuin, geen probleem. Koop gewoon een zak zand (of 2 zakken) en kiep hem leeg op tegels. Later veeg je dit zand wel weer op. Uitgekeken op het zand? doe er de volgende keer wat water bij en er is opnieuw van alles te beleven.

Tip 10 - Wat een takkenbeesten

Heb jij de blog al gelezen met takkenbeesten? Een leuke en simpele activiteit om met natuurlijk materiaal aan de slag te gaan. In plaats van takken kan je ook heel goed steentjes beschilderen en er beesten van maken. Met de natuurlijke kinderverf van Children's earth paint belast je het milieu niet.

beesten maken van takken met verf op natuurlijke basis

 

 

 

 

 

boef en aap aanrader boek alle kinderen naar buiten buitenspelen in de natuur en in de tuinHet boek "Alle kinderen naar buiten!" van Marieke Dijksman en Jasper de Ruiter, staat bordenvol ideeën om naar buiten te gaan met de kinderen. Vol natuuractiviteiten voor elk seizoen. De lente komt er aan en dan komt dit boek zeker van pas. Mogen we de deur niet uit? er staan veel ideeën in die je kan toepassen in de tuin, het boek ik sowieso een inspiratie om te lezen. €29,95

 

 

 

 

Boef en Aap aanrader

 

Auteur Miranda Duijndam creatief inspirator achter Boef en Aap met als missie om ieder kind zijn talent te laten ontwikkelen. Miranda deed een opleiding Creatieve therapie was social pedagogisch medewerker en leidinggevende in de kinderopvang. Ze is moeder van drie stoere jongens en eigenaar van de creatieve en avontuurlijke webshop Boef en Aap.   

 

Vind je het ook leuk om anderen te inspireren? Hou jij ook zo van creatief en avontuurlijk spelen? Zou je graag ouders van "eigenwijze en avontuurlijke" kinderen willen inspireren om meer naar buiten te gaan, een creatieve omgeving aan te bieden en spel als belangrijk element in de dag willen brengen? Klik hier