Pompoenen uithollen met kinderen

Pompoenen uithollen met kinderen

Pompoenen uithollen met kinderen

Oke, laat ik gelijk met de deur in huis vallen. Bij het uithollen van pompoenen denk je als snel aan Halloween. En dan moet ik gelijk kleur bekennen. Ik heb een beetje haat – liefde verhouding met Halloween. Er zijn diverse dingen die ik er ontzettend leuk aan vind, zoals het verkleden, schminken, de fantasie en creativiteit die erbij komt kijken. Ik vind het echt fantastisch om te zien hoeveel werk sommigen ervan maken. Alleen dan de keerzijde…de angst die sommige kinderen hebben vind ik echt niet cool, zeker niet voor jonge kinderen. Bij het langs de huizen lopen worden ze getriggerd door het snoep en daardoor proberen ze hun grenzen te verleggen, om zich uiteindelijk nog de pleuris te schrikken. En toch heb ik de afgelopen jaren met mijn kinderen meegelopen met mixed feelings….en ook dit jaar zit ik weer in dubio om wel of niet te gaan. Enfin, pompoenen uithollen. Dat vind ik een super leuke activiteit rondom Halloween, alhoewel ik er liever herfstpompoenen van maak. Zelf maakten we er voor het eerst één en kwam ik tot de ontdekking dat er zoveel meer mogelijk is als het maken van een monster wat kinderen opeet. Tenminste, daar associeer ik het mee. Er zijn zoveel meest fantastische creaties te vinden als je op Pinterest zoekt. Toch vond mijn zoon van 7 jaar oud dat het een geweldig monster moest worden. Tja, wie ben ik om daar tegenin te gaan.

Aangezien er ook hele andere leuke dingen van gemaakt kunnen worden deel ik graag mijn ervaring met jullie.

Benodigdheden

  • Een pompoen, het liefste een grote
  • Een mes, wij gebruikten een Opinel kinderzakmes
  • Oude krant
  • Schaal
  • Een stevige lepel voor het uithollen
  • Marker of pen
  • Theelichtje of neplichtje

Ik heb deze activiteit gedaan met mijn zoon van 7 jaar oud. Jongere kinderen kunnen dit ook doen met wat meer hulp en begeleiding en oudere kinderen kunnen het bijna zelfstandig.

Voorbereiding

Opinel zakmes No 7 voor kind met ronde puntZet alle spullen klaar en leg vooraf uit aan je kind hoe je met het (zak)mes om gaat. Als je met de uitleg komt als het kind al bezig is dan wordt er in enthousiasme toch wat minder geluisterd. Ik raad een scherp mes aan met een ronde punt voor de veiligheid. Dit snijdt fijn (een bot mes schiet sneller uit) en er wordt minder snel met het mes geprikt. Ook jij en het kind ernaast zit veiliger 😉

🌿Tips voor het omgaan met een (zak)mes kun je lezen in het blog: Hoeveel speelruimte geef jij je kind?

Aan de slag

Stap 1 Dekseltje eraf

Als eerste snij je een dekseltje/gat in de bovenkant of achterkant van de pompoen. Bij deze stap heb ik een beetje voorsnijwerk gedaan voor mijn zoon omdat ik graag wilde dat het dekseltje weer zou passen. Maak dan 1 keping in het dekseltje waardoor je het dekseltje weer kan optillen.

Stap 2 Uithollen

Laat je kind zelf het deksel er uit tillen, de pitten en een stuk vruchtvlees eraf snijden en de pitten met een lepel uit de pompoen halen. De pitten kunnen in de krant gegooid worden. Met de lepel kan het kind het vruchtvlees van de pompoen uitlepelen, leg dit in een schaal. Hier kan je bijvoorbeeld heerlijke pompoensoep van maken. Ik raad aan om ongeveer 1 cm vruchtvlees te laten zitten zodat de pompoen zijn stevigheid bewaard.

Klik hier voor een heerlijk recept Pompoensoep met handige tips van Boef en Aap.

Stap 3 Tekening maken

Met een marker, stift of pen maakt het kind een tekening op de pompoen. Dit kan een gezicht zijn, maar het kan ook een bloem worden, of  hartjes, rondjes, sterren of een cactus (zie Pinterest voor super leuke ideeën). Er kan heel veel, voor kleine kinderen raad ik een simpele afbeelding aan.  Is het nog een beetje lastig om een duidelijke tekening te maken? Gebruik dan een sjabloon of teken het voor.

🌿Tip: laat het kind eerst met een pen de tekening maken, trek daarna als begeleider de tekening met een marker over, zodat het duidelijk is waar er gesneden moet worden.

Stap 4 Uit te snijden vlakken inkleuren

Als je aan het snijden bent is het soms best lastig te zien welk deel er uitgesneden moet worden en welk deel niet. Voordat je het weet heeft het monster geen tanden meer in zijn mond.

🌿Tip: kleur de uit te snijden vlakken in met een zwarte marker en vertel het kind dat het de zwarte delen uit kan snijden.

Stap 5 Uitsnijden

Het uitsnijden kan beginnen. Leer het kind om te starten bij het punt waar vandaan je moet gaan snijden, het mes de juiste richting op te zetten (van zich af te snijden) dus met de richting mee. Als het uit te snijden vlak gesneden is duw je met je duim het stuk naar binnen de pompoen in.

Stap 6 Afwerking

Pompoen uithollen en bewerken met kinderenHet grove werk zit er nu op. Check nog even of er rondom de uitgesneden vlakken niet teveel vruchtvlees zit zodat de pompoen goed kan schijnen met een lichtje erin. Haal het eventueel teveel vruchtvlees nog met de lepel of het mes weg. Ik raad aan om wel een dikte van 1 cm over te laten voor de stevigheid.

Stap 7 Omspoelen

Om de houdbaarheid van de pompoen te verlengen spoel je de pompoen uit met water en een scheutje azijn.

Zo hoppa! Lampje of theelichtje erin en je pompoen zal fantastisch schijnen op de koude herfstavonden, leuk toch? een beetje extra gezelligheid in huis. Reken maar dat je kind apentrots is!

Laat je ons weten hoe je pompoen geworden is? #boefenaap

💛 Miranda

 

Opzoek naar meer ideeën om met kinderen te doen? Download hier onze pdf met volop ideeën voor in de herfst!