5  ideeën voor buiten met kinderen in de lente

5 ideeën voor buiten met kinderen in de lente

5 ideeën voor buiten met kinderen in de lente

De lente is het moment om heerlijk naar buiten te gaan met de kinderen. De natuur te ontdekken en lekker te bewegen en ravotten. Ik heb wat ideeën en (creatieve) activiteiten beschreven die voor vele uren buitenplezier zorgen in de lente en bijvoorbeeld in de vakantie. Weg van de beeldschermen, buitenspelen wordt zo een eitje!

1. Organiseer een speurtocht in de buurt

Maak zelf bijvoorbeeld een lijst met items die de kinderen moeten vinden en verstop ze rondom in de buurt. Of ook héél leuk. Download de kampioenenspeurtocht en print deze uit.

Je gebruikt de kampioenen speurtocht bij jezelf in de buurt, in een park, de duinen of in het bos. Je hebt echt direct een leuke activiteit. Ps: neem een insectenpotje mee, dan kan je gevonden insecten zoals lieveheersbeestjes en pissebedden direct onderzoeken.

Speurtocht voor kinderen in de natuur te downloaden

2. Speel frisbee of werpspelletjes

Een super fijne activiteit voor beweeglijke kids. Frisbeeën of werpspelletjes. Je kan een frisbee gebruiken, een werpbal of een gewone bal. Rennen, vangen, gooien. De meeste kinderen worden hier heel blij van! Geen grote tuin? Zoek een veld op in de buurt, ook heerlijk om te doen in het bos of op het strand.

Frisbee spelen met kinderen een leuke lente activiteit

3. Maak een buitenkunstwerk

Creatief bezig zijn hoeft echt niet alleen binnen. Buiten kan je ook heerlijk knutselen. Laat de kinderen tekenen en schilderen met stoepkrijt of verf. Hang een groot vel papier op aan de muur of schutting. Als je een groot vel gebruikt ervaart het kind zo min mogelijk beperkingen en kan het helemaal los gaan!

4. Ga opzoek naar kikkers

slootdiertjes en kikkervisjes zoeken

 

De lente is het moment om opzoek te gaan naar kikkerdril, kikkervisjes en kikkers in de sloot, een beekje of een vijver. Naast kikkers is het ook leuk om andere amfibiën te ontdekken. Super spannend wat je zal gaan vinden. Neem een natuur herkenningskaart en schepnet mee en het wordt een super leerzaam en leuk uitje.

 

5. Bouw een vogelhuisje

Verwelkom vogels in de tuin met een zelf gemaakt vogelhuisje of een voederhuisje. Verzamel materialen zoals hout en spijkers en timmeren en zagen maar. Kinderen zijn dol op het maken van een project. Misschien hebben ze wel een beetje hulp en uitleg nodig bij het zagen en timmeren maar ze zullen steeds meer ervaren worden en gaan dan lekker zelf aan de slag. Je zal zien dat er vanzelf diverse projecten komen. Speciaal voor kinderen verkoopt Boef en Aap echt gereedschap op kinderformaat van het merk Kids at Work. Heb je liever een kant en klaar pakket voor een vogelhuisje? Die vind je hier. Ook leuk om het vogelhuisje na het timmeren leuk te verven en vernissen zodat het netjes blijft.

vogelhuisje maken met een kind

Zin in meer?

Vind jij het ook belangrijk dat kinderen minder achter een beeldscherm zitten.  Dat ze creatief en avontuurlijk bezig zijn? Dat ze worden uitgedaagd, maar ook zichzelf mogen zijn? Dat ze lekker mogen avonturieren? Ik deel mijn ervaring graag met jou en wil jou verder helpen om jouw kind(eren) een geweldige ontdek- en leeromgeving aan te reiken. Ga je mee op avontuur? klik hier.

Lees hier ook nog een blog over risicovol spelen - hoeveel speelruimte geef jij een kind? - leren omgaan met een zakmes.

💛 Miranda

Miranda Duijndam Braun van Boef en Aap

Auteur Miranda Duijndam creatief inspirator achter Boef en Aap met als missie om ieder kind te laten avonturieren. Miranda deed een opleiding Creatieve therapie, was social pedagogisch medewerker en leidinggevende in de kinderopvang. Ze is moeder van drie stoere jongens en eigenaar van de creatieve en avontuurlijke webshop Boef en Aap.

Vind je het ook leuk om anderen te inspireren? Hou jij ook zo van creatief en avontuurlijk spelen? Zou je graag ouders van "eigenwijze en avontuurlijke" kinderen willen inspireren om meer naar buiten te gaan, een creatieve omgeving aan te bieden en spel als belangrijk element in de dag willen brengen? Klik hier

 

Inschrijven als avonturier van Boef en Aap