Leren rekenen in de natuur
Leren rekenen in de natuur
De afgelopen periode hebben we meer dan ooit met onze kinderen aan het huiswerk gezeten. Zomaar werd je als ouder in ene een beetje meester of juf. Hoe gaat het jou het af? Word je er heel creatief van? Of weet je juist niet hoe je het bol moet werken? Zouden we het leren uit boeken en vanachter de computer misschien een beetje los kunnen laten? Of krijgen we dan kinderen die zwaar achter lopen in hun ontwikkeling?
Gaasvlieg
“Mama! Kijk! Een gaasvlieg!” eh, een wat? Vandaag besluiten we een wandeling te maken rond de waterplas vlak bij ons huis. We verwonderen ons over de futen en als we een klein houten bruggetje over gaan, ontdekt Bastiaan een insect uit het insectenplaatjesboek dat hij, naar het nu blijkt, meer dan bijzonder goed heeft bestudeerd. Ik luister met een lach naar alle feitjes die over dit insect worden opgesomd. Zo blijken de meeste insecten uit drie lichaamsdelen te bestaan, wist ik dat eigenlijk al? Bijzonder wat er allemaal in dat kleine koppie blijft hangen en in gedachten dank ik Freek Vonk die op deze manier mijn kinderen enthousiast maakt over alles wat met de natuur te maken heeft.
Herkenningskaart Kriebeldiertjes €2,99
Activiteiten die aansluiten bij de leef- en belevingswereld van een kind
Ik moet denken aan iemand die ooit tegen mij zei dat hij niet geloofde in moeilijk lerende kinderen. In zijn klas had hij kinderen die niet in staat waren een rijtje woorden te onthouden, maar vervolgens wel doodleuk bijna de complete film van Frozen letterlijk woord voor woord konden herhalen. Daaruit maakte hij op dat er zo op het eerste gezicht met het geheugen van deze kinderen niets mis was, maar dat er dus iets anders aan de hand moest zijn. Wat hem opviel was dat kinderen makkelijker en sneller leren als ze iets aangeboden krijgen wat ze interessant vinden. Dat was niets nieuws, ik herken dat bij mijn eigen kinderen, maar ook uit de stageverslagen van mijn studenten. Zodra ze activiteiten bedenken die aansluiten bij de leef- en belevingswereld van kinderen, kunnen ze rekenen op groot enthousiasme en zijn ze in staat om met een spelletje de kinderen onbewust te laten leren en zich te verdiepen in nieuwe en moeilijker uitdagingen. En dat is niet alleen bij kleuters zo, hetzelfde effect zie je bij oudere kinderen.
Een mechanisme, waar ik vaak gebruik van maak als ik de kinderen wil enthousiasmeren voor het leren van dingen waar ze een beetje moeite mee hebben. Je motoriek verbeteren is nou eenmaal net iets leuker als je dat mag oefenen door in de tuin met (ecologisch) stoepkrijt de letter O zo mooi mogelijk te schrijven, zodat hij precíes in de tegels past of dat je letters overtrekt met een pen waardoor dat wat er al staat in een andere kleur verandert.
De gaasvlieg als stof voor leren rekenen
Nu Bastiaan zo lekker enthousiast aan het vertellen is en mij vraagt of ik a.j.b. een foto kan maken van de gaasvlieg, zodat hij hem thuis nog aan papa kan laten zien en vergelijken met de foto in het insectenboekje, bedenk ik me dat de juf had laten weten dat de kinderen nu met de tafel van 1 tot en met 5 en die van 10 bezig zijn. “jeetje dat een insect uit drie delen bestaat, dat wist ik nog niet, wat knap van jou! Stel dat ik een vader en moeder gaasvlieg tegenkom, met hun drie kleine gaasvliegjes, hoeveel kop, borststuk en achterlijfjes heb ik dan?” Onbewust de tafel van drie leren was nog nooit zo leuk!
Aanrader van Boef en Aap
Insecten bestuderen is ontzettend leuk en leerzaam. Met een insectenkijker kan je ze heel goed bekijken. In de tuin kom je als je goed kijkt echt heel veel insecten tegen, kleine kriebelbeestjes krioelen door de tuin. Til maar eens een tegel in de tuin op... je komt er van alles tegen. Met deze loop zie je alles tot wel 3,5 keer zo groot. Durf jij het kriebeldiertje op te pakken? of laat het beestje op een blaadje lopen en doe het met het blaadje samen in deze insectenkijker. Zo zie je bijvoorbeeld hoeveel poten ze hebben, zijn ze harig of stekelig?
Help jij de natuur met het maken van een insectenhotel? Super leuk en leerzaam om als kind zelf te maken. Met dit pakket gaat dat stap voor stap. De natuur zal je dankbaar zijn. Hang het insectenhotel laag als je zelf de kriebeldiertjes en insecten goed wilt kunnen bekijken. Als je het insectenhotel hoog hangt zullen de vogels ook heel blij met je zijn. Welkom hommels, bijen, vlinders, gaasvliegen, lieveheersbeestjes en sluipwespen!
Marieke Moerman is (sociaal) psycholoog en docent bij de HBO opleiding Pedagogiek. Voor Boef en Aap schrijft ze regelmatig een blog over het moederschap, het pedagogisch verantwoord en volgens de boeken opvoeden, geeft ze tips en een inkijk in hoe dat dan in de praktijk uitpakt met twee avontuurlijke kinderen van 7 en 5 jaar oud.
Mis geen enkel avontuur! Meer tips in je mailbox ontvangen? de aankomende tijd gaan we meer inspiratie geven. Schrijf je in als avonturier van Boef en Aap en mis niets!
Vind je het ook leuk om anderen te inspireren? Hou jij ook zo van creatief en avontuurlijk spelen? Zou je graag ouders van "eigenwijze en avontuurlijke" kinderen willen inspireren om meer naar buiten te gaan, een creatieve omgeving aan te bieden en spel als belangrijk element in de dag willen brengen? Klik hier