Is de liefde van een kind te koop?

Is de liefde van een kind te koop?

Is de liefde van een kind te koop?

….Met tips wat slim is om te kopen.

De liefdestank

Wist je dat we allemaal een liefdestank hebben? Een tank die je kan vullen en die ook enorm leeg kan lopen? Dat je je heel fijn voelt als deze tank vol zit en zwaar belabberd, eenzaam en geïrriteerd als deze leeg dreigt te lopen? En kinderen, maar misschien ook wel volwassenen dan negatieve aandacht gaan vragen. Dat wil je niet. Iedereen wil zijn tank graag vol hebben, het liefst afgetankt. Maar hoe dan?

Gary Chapman, een Amerikaanse schrijver introduceerde de 5 talen van de liefde. Met 1 á 2 van deze verschillende talen kan jouw tank gevuld worden! En ook de tank van jouw kind vult zich het snelst met een van deze talen. Iedereen spreekt zelf zijn eigen liefdestaal, wat onhandig is, is dat niet iedereen jouw taal snapt. Want de ander heeft ook zijn eigen liefdestaal.

Zo geef je jouw kind al je liefde in jouw eigen liefdestaal, maar jouw kind spreekt misschien wel een hele andere taal. En dan begrijp je elkaar simpelweg niet. De tank van jouw kind loopt langzaam leeg. Het kind voelt zich niet gezien en gaat zich vervelend gedragen. Negatief aandacht vragen….en dat terwijl jij dacht zoveel liefde te geven.

 

De 5 talen van de liefde

 1. Lichamelijke aanraking

 • Je kind is dol op knuffelen en kusjes geven
 • Je kind is graag dicht bij je
 • Is gek op high-fives, stoeien, jouw kietelen etc.
 • Cadeautip: denk eens aan een cadeau zoals een ouder en kind workshop; dans, muziek, yoga…iets waarbij je samen bent en er aanraking is.
 • Schoencadeautip: neem je kind gezellig op schoot bij het zingen van de liedjes voor Sinterklaas en ben nabij bij het uitpakken van het cadeautje.

Note: Als een kind zijn grens aangeeft luister hier goed naar. Stop = stop, ook als vader of moeder. Een kind leert hiermee dat het woord gerespecteerd wordt en dat het zijn eigen grenzen aan mag geven.

 

 1. Bevestigende woorden

 • Je kind bloeit op van complimenten en bevestigingen.
 • Cadeautip: het spiegel jezelf spel om met elkaar te spelen! Of wat dacht je van een zelfgemaakte grabbeldoos met allemaal complimenten… super leuk om te geven!
 • Schoencadeautip: Een gedicht, rijm of een briefje van Sint waarin hij vertelt dat Sint zo trots is of vindt dat je kind zo zijn best doet… er hoeft écht niet altijd een cadeautje in een schoen…woorden zeggen voor kinderen met deze liefdestaal veel meer.

 

 1. Quality time

 • Je kind doet graag dingen samen; spelletjes, bouwen, zingen, bomen klimmen of samen gek doen.
 • Cadeautip: geef iets om samen te gaan doen ipv een cadeautje. Even alleen, zonder broers en zussen naar de film of naar het bos met daarna een chocomelk met appeltaart oid. Echt even samen. Als cadeautje zou je ook kunnen denken aan een spelletje wat je samen kan doen.

 

 1. Hulp en dienstbaarheid

 • Je kind vindt het heel fijn om geholpen te worden of als hij zelf ergens bij kan helpen (dit is niet altijd allebei zo). Vooral bij lastige dingen zoals zijn kleding aantrekken, huiswerk maken of bijvoorbeeld het maken van een ontbijt of lunch heeft je kind graag hulp, ook al kan hij/zij dit al best zelf.
 • Cadeautip: geef iets waarmee je kind ergens bij kan helpen zoals de Le petit chef keukenset van Opinel, zo kan je kind écht helpen bij het koken.
 • Schoencadeautip: laat Sint een rijmpje bij het cadeautje doen zoals; Sint heeft mama laten weten, dat jij vanavond mag kiezen wat jullie eten. Of Sint heeft mama laten weten dat jij vanavond mama mag helpen met het maken van het eten….zo kan je van alles verzinnen. Ook hierbij geldt…je kind kan al helemaal blij zijn met het mogen helpen, een cadeautje is soms overbodig.

 

 1. Cadeautjes

 • Je kind bloeit op van cadeautjes en extraatjes én kan (hoeft niet) het fijn vinden om ook anderen blij te maken met cadeautjes. Echt waar, dit is een liefdestaal en heeft niets te maken met verwennerij. Misschien spreek je zelf deze taal wel en overlaad jij je kind met cadeautjes en vind je dat jouw kind ondankbaar reageert? Het is zijn liefdestaal dan niet. Andersom is deze liefdestaal hebben net zo normaal als een kind die graag knuffels geeft.
 • (Schoen)cadeautip: Pak eens een keer groot uit met een (schoen)cadeautje, of laat de Sint een keer extra langskomen terwijl de schoen helemaal niet gezet was of laat Sint een cadeautje geven waarmee het kind iets kan maken om weer aan een ander cadeau te kunnen geven.

Als je kind zijn of haar liefdestaal aangereikt krijgt voelt je kind zich gezien, zijn of haar liefdestank wordt gevuld waardoor hij of zij minder negatief gedrag zal gaan vertonen om aandacht te krijgen.

Wat is jouw liefdestaal?

Wat is jouw liefdestaal? En wat is de liefdestaal van je kind? Of een stap verder…werk je met kinderen en weet je de liefdestaal van de kinderen waarmee je werkt? Iedereen heeft zijn eigen behoeftes en voelt zich op zijn eigen manier gezien. Leuk als je dit zelfs kan vertalen naar (schoen)cadeautjes, een kleinigheidje, zelfs in ons goed bewaard geheimpje rond 5 december voelt je kind de liefde.

💛 Miranda

 

Het boek van Gary Chapman heet; De 5 talen van de liefde Na het lezen van dit boek begrijp je in ene een stuk beter wat er botst of mist in je relatie.

Het boek gericht op kinderen van Gary Chapman heet; De 5 talen van de liefde van kinderen.

 

Laat een reactie achter

* Verplicht

Reacties moeten worden goedgekeurd alvorens deze geplaatst worden.