6 Tips voor minder gekte en drukte tijdens de Sinterklaasperiode

6 Tips voor minder gekte en drukte tijdens de Sinterklaasperiode

6 Tips voor minder gekte en drukte tijdens de Sinterklaasperiode

De maanden November en December zijn voor veel kinderen ontzettend spannende maanden. Het Sinterklaasjournaal begint, de spanning of Sinterklaas wel aan zal komen wordt opgebouwd, de Sint komt aan en de schoen mag gezet. Vele vragen gaan er door het hoofd van die kleine boefjes; hoe komt Piet eigenlijk binnen? Heeft hij echt de sleutel van elk huis? Past hij wel door de schoorsteen? Komt hij dan misschien ook stiekem om een hoekje kijken in mijn slaapkamer?  Ben ik wel lief geweest? Ziet hij echt alles van wat ik doe?....Het ene kind zal hier enorm mee bezig zijn en het andere kind laat alles meer over zich heen komen. Het ene kind spreekt zich hier over uit, het andere kind maalt hier wel over in het hoofd maar zegt niets. Elk kind beleefd deze maanden anders en gaat er op zijn of haar eigen manier mee om. Toch zal je aan ieder kind wel merken dat er wat spanning is. Er zijn ook vele kinderen die werkelijk onder hoogspanning staan. De spanning gaat letterlijk in hun lijf zitten en dat kan je gaan merken aan uiteenlopend gedrag. De een wordt vreselijk onrustig, hyperactief, de ander moeilijk benaderbaar, luistert slecht, hangt vooral de clown uit en weer een ander praat de oren van je hoofd en weer een ander kind heeft met regelmaat woede uitbarstingen omdat de spanning er toch op een of andere manier uit moet komen. Ook oudere kinderen kunnen nog steeds last hebben van de Sint perikelen. Broertjes/zusjes die geloven, het ritme is toch anders en er worden andere activiteiten gedaan dan normaal.

Als moeder van 3 jongens ken ik het allemaal en daarom deel ik graag wat tips voor wat minder crazyness en meer positieve feelings in die drukke feestmaanden.

Tip 1 Aftelkalender

Probeer zo voorspelbaar mogelijk te zijn. Het is goed voor een kind om te weten waar die aan toe is en wat er komen gaat. Het kan enorm helpen om een kalender of aftelkalender te maken met belangrijke momenten erop. Hier kan je opzetten wanneer Sinterklaas aankomt, wanneer de schoen gezet mag worden (doe dit op vaste dagen en duidelijke momenten), wanneer Sinterklaas op school gevierd wordt, wanneer Sinterklaasavond is etc. (Dit kan je later in de maand ook met alle Kerstactiviteiten doen).

Tip 2 Maak keuzes

Ga voor minder activiteiten. Dit heb ik zelf echt moeten leren. Vooral bij onze eerste zoon liepen we werkelijk alles af. Hij vond alles vreselijk leuk en wij ook en bij sommige dingen voelde ik me verplicht. Van Sinterklaashuis, Pietenhuis, Sint op werk, intocht in het dorp, intocht op tv naar Sint bij opa en oma, andere opa en oma, bonus opa en oma en ook nog eens thuis met het gezin vieren….en je zou ook nog naar een Sinterklaasfilm kunnen gaan, Sinterklaastheater of een mega Sinterklaasfeest. Inmiddels weet ik; zorg dat het niet teveel is. Nee zeggen mag! Hou het belang van je kind in het oog. Het lijkt allemaal super leuk en gezellig om het allemaal af te lopen, maar besef je goed dat het voor kinderen een en al spanning is en veel te overweldigend kan zijn…wordt het allemaal toch een beetje veel omdat het ook gewoon allemaal ontzettend leuk en gezellig is? Lees vooral ook Tip 6.

Tip 3 Geen dreigementen

Dit is misschien een tip waarvan je denkt…nee natuurlijk dreig ik niet dat is toch echt van vroeger? Ja, dat is ook echt van vroeger en er zijn vele volwassenen die een trauma hebben opgelopen van Sinterklaas. En dan komt ook gelijk mijn tip; heb het er ook met opa en oma over. Het kan zomaar zijn dat niet jullie als ouders dreigen met de Sint of Pieten die alles zien, maar dat bijvoorbeeld opa gekscherend zegt dat je kind wel moet luisteren en dat het anders de roe zal krijgen (serieus de roe? ik had zelf als kind geen flauw idee wat de roe was dus het moest wel iets heel engs zijn), anyway zo een grapje van opa kan in dat kinderhoofd heel serieus gaan worden en je kind kan daar enorm mee gaan zitten zonder dit misschien uit te spreken. Maak het dus ook eens bespreekbaar met opa en oma.

Tip 5 Sinterklaasjournaal meekijken

Het Sinterklaasjournaal meekijken? Dat is toch voor kinderen? Jep dat is voor kinderen, maar er gebeurd echt heel veel in het programma. De spanning wordt geregeld hoog opgebouwd. Het is goed om als ouder (en ook als beroepskracht werkend met kinderen) te weten wat er speelt bij het Sinterklaasjournaal en dat je erop in kan spelen. Zie je dat de spanning voor jouw kind te hoog wordt? Overweeg om het Sinterklaasjournaal gewoon niet te kijken of vertel dat het een verhaal is waar iedereen (kinderen/juffen/meesters) aan mee doen…Sinterklaas komt altijd!

Tip 6 De Natuur in

Boef en Aap zou Boef en Aap niet zijn als we deze tip niet zouden geven. Probeer juist in drukke tijden de rust in de natuur te vinden met de kinderen. Lekker het bos of de duinen in, de hei op of naar het strand. De natuur is het medium om te ontspannen. Wil je leuke activiteiten om in de natuur te doen? Download dan onze gratis PDF voor stralende kinderen in de herfst en neem eens een kijkje in onze collectie schoencadeautjes. Daar vind je allerlei schoencadeautjes waarmee je na het uitpakken van de cadeautjes op zondagmorgen gelijk daarna lekker de natuur in kan. Zoals de natuur herkenningskaarten bijvoorbeeld de herkenningskaart poep 😁, een zakmes om speren te maken of takken te kerven of denk eens aan de vliegtuig katapult. Deze maak je eerst thuis om vervolgens buiten te kijken hoever je vliegtuig kan vliegen.

 

Schoen zetten te spannend?

Probeer dan de spanning er vanaf te halen door te vertellen dat papa en mama Sinterklaas mogen helpen omdat Sinterklaas het te druk heeft. Zo valt er direct heel veel spanning van je kind af, geen vreemde personen in huis. Pfieuw.

Mijn laatste tip alleen dan voor jou zelf

Vooral genieten van al die gekte en gezelligheid. Laat het zelf ook maar een beetje over je heen komen 😉

💛 Miranda

Auteur Miranda Duijndam creatief inspirator achter Boef en Aap met als missie om ieder kind zijn talent te laten ontwikkelen. Miranda deed een opleiding Creatieve therapie was social pedagogisch medewerker en leidinggevende in de kinderopvang. Ze is moeder van drie stoere jongens en eigenaar van de creatieve en avontuurlijke webshop Boef en Aap.   

Mis geen enkel avontuur! Meer tips in je mailbox ontvangen? de aankomende tijd gaan we meer inspiratie geven. Schrijf je in  als avonturier van Boef en Aap en mis niets!

Vind je het ook leuk om anderen te inspireren? Hou jij ook zo van creatief en avontuurlijk spelen? Zou je graag ouders van "eigenwijze en avontuurlijke" kinderen willen inspireren om meer naar buiten te gaan, een creatieve omgeving aan te bieden en spel als belangrijk element in de dag willen brengen? Klik hier