Uitdaging: Een creatieve omgeving voor een kind creëren!

Uitdaging: Een creatieve omgeving voor een kind creëren!

Uitdaging: Een creatieve omgeving voor een kind creëren!

Een creatieve omgeving creëren voor ieder kind. Waarom zou je dat doen? Dit brengt mij terug naar het ontstaan van Boef en Aap; een stukje van mezelf. Om je in te kunnen leven in deze blog, is het handig om eens terug te gaan naar een moment bij jezelf. Het moment dat jij te maken kreeg met tegenslag, iets moeilijks, een belangrijk keerpunt…

Wanneer ben jij jezelf kwijt geraakt?

Ik ben opgegroeid in Noordwijk, samen met mijn twee broers. Ik woonde nog geen 400 meter van het strand. Zoals je begrijpt was ik veel buiten en werd ik door mijn twee oudere broers regelmatig flink uitgedaagd. Balletje trap, voetbal, stoepranden, de duinen in, naar het strand….en kwallensoep maken op het strand…gewoon omdat het kon…. Doen wat in me opkwam. Het avontuur tegemoet. Heerlijk!

Ik neem je graag mee naar 1994, het was moederdag. De dag dat mijn ouders vertelden dat ze gingen scheiden... Het leventje wat ik kende, was in één klap veranderd. Een leven dicht bij mezelf, gewoon het kind mogen zijn. Weg!

Het was mijn vader die mededeelde dat hij en mijn moeder uit elkaar zouden gaan. 12 jaar was ik en in één klap ‘volwassen’. Dit was ook de dag dat ik voor de eerste keer ongesteld werd. Mijn lijf zei letterlijk; vanaf nu ben je ‘volwassen’. De grond werd onder me weggeslagen en het voelde alsof ik vanaf die dag op mijn eigen benen hoorde te staan. Opeens hoorde ik bij dat groepje kinderen van ‘gescheiden ouders’. Ik had het gevoel mezelf te zijn kwijt geraakt. Niet bewust, maar terugkijkend voelt het wel zo.

Ondanks dat de scheiding super heftig was wist ik voor mezelf een veilige plek te creëren. Ik greep namelijk terug naar iets wat dicht bij mezelf lag, iets wat ik kende en waar ik onbewust al van wist dat ik me er gelukkig bij zou voelen.

Een eigen veilige wereld

Door alle narigheid greep ik terug naar datgeen wat mij gelukkig maakt. Namelijk creatief bezig zijn. Voor mij was dat vooral schilderen. In die tijd nog op een heel gestructureerde manier. Ik maakte namelijk kaarten met Pergamano; het schilderen op perkament (haha long time ago…wie kent het nog?). Dit deed ik graag, uren was ik er zoet mee. Ik kon me heerlijk terugtrekken in mijn eigen kamer en even in mijn eigen veilige wereld zijn. Ik maakte kaarten en verstuurde die naar mensen die me lief waren maar wie ik niet zo vaak zag en met kerst kreeg de hele familie een zelfgemaakte kerstkaart. Naast het gevoel van veiligheid en het creëren van iets deed het nog meer, want door het versturen van de kaarten kon ik me verbinden met anderen en werd ik gezien.

Ik geloof dat het voor ieder kind belangrijk is om al in je jonge jaren te ontdekken waar je van houdt. Te ontdekken waar je goed in bent, of wat jou als kind een gevoel van veiligheid geeft, die flow, dat stukje van jezelf waar je naar terug kan grijpen wat er ook gebeurd. Of het nou voetballen is, de natuur in, met je handen in de aarde of klei, schelpen sorteren op het strand, zingen, grote takken zoeken in het bos, puzzelen, iets creëren of met je blote voeten in het zand. Als je hebt ontdekt wat je als kind fijn vindt, wat er echt bij jou past, dan kan je er de rest van je leven op terugvallen. Wat er ook gebeurt. Even terug naar jezelf, in je flow, je veilige plek om te landen en om vervolgens weer stappen te kunnen zetten.

Wij willen met zijn allen dolgraag ieder kind behoeden van ellende en gelukkig lukt dat ook vaak. Maar gegarandeerd gaat ieder kind op een bepaald moment iets mee maken waardoor het zichzelf even kwijt is. Hoe mooi is het als je dan terug kan grijpen naar dat fijne gevoel. Compleet kunnen vertrouwen op jezelf. Om als kind te ontdekken wat je talent is, hebben wij als volwassenen wel iets te doen. We hebben een ruimte te creëren, een omgeving waarin een kind dat stukje van zichzelf kan en mag ontdekken. Ik geloof echt niet dat dit achter de Ipad of Nintendo is (sterker nog ik denk dat dit nare gevolgen kan hebben als dit het is wat jou dat fijne gevoel geeft). Ik denk dat het buiten gebeurt en in een creatieve omgeving; thuis, op een goede school of kinderdagverblijf en in de natuur. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen creativiteit in zich heeft. Hoe fijn zou het zijn wanneer deze creativiteit gestimuleerd wordt en actief blijft. Van creativiteit leer je anders denken, dit geeft ruimte in je hoofd en een nieuw perspectief. Door bezig te zijn met dat wat jou gelukkig maakt loop je niet vast in je hoofd, maar kan je stapje voor stapje terugkomen bij jezelf.

De uitdaging

 “Ja, leuk bedacht Miranda, maar hoe doe ik dit dan?”  Dit hoef je niet alleen te doen. Samen kunnen we deze creatieve omgeving voor ieder kind gaan creëren. Zullen wij er samen voor zorgen dat onze kids minder achter de tablet zitten en meer naar buiten gaan, opzoek naar die creativiteit? Terug naar wat vroeger misschien vanzelfsprekend was, maar wat echt nog steeds gemakkelijk kan. En weet het is eigenlijk makkelijker dan je denkt. Are you in? I sure am!  

Oké, ik denk niet dat ik zelf nog met mijn voeten in een kuil op kwallen ga stampen voor kwallensoep 😉, maar ik ga de uitdaging graag aan. Ik beloof je een eigenwijs, avontuurlijk, creatief maar bovenal een gelukkig kind! En nog iets….Je wordt er zelf ook onwijs gelukkig van! Laten we het samen doen. 

Dan nu de echte uitdaging, wil jij;

Een veilige omgeving creëren voor je kind?

Een kind wat minder achter een beeldscherm zit?

Een kind wat veel naar buiten gaat?

Een kind wat zijn eigen creativiteit ontdekt?

Boef en Aap biedt:

  • Volop inspiratie en ideeën voor activiteiten met de kinderen.
  • Naast leuke inspiratie, ook super handige kennis.
  • Kinderen die graag de natuur in willen.
  • Kinderen die zichzelf creatief kunnen uiten en volledig zichzelf mogen zijn.
  • Kinderen die veel minder achter een beeldscherm zitten.
  • Blije kinderen!
  • Voortaan willen jouw kinderen nog maar één ding; op avontuur met Boef & Aap.

 Ja, ik ga het AVONTUUR aan!

Leuk als jij er bij bent. Big hug, Miranda 💛

PS: die oude foto hierboven, daar zie je mij in mini versie samen met een van mijn broers en mijn neven in de Noordwijkse duinen :-)