Gastblog Natuur in je leven!

Gastblog Natuur in je leven!

Gastblog Natuur in je leven!

Marlou Kroon van Dare To Bloom schreef deze week een gastblog over meer natuur in je leven voor jong en oud. Marlou is docent In het speciaal onderwijs en heeft ondervonden hoe je jezelf behoorlijk kwijt kan raken en deelt in deze gastblog hoe ze weer dichter bij haarzelf is gekomen. Marlou geeft op haar Instagram account tips om de natuur meer in je leven te laten komen en geeft workshops met natuurlijke materialen. Net als Boef en Aap is Marlou nog maar net met Dare To Bloom begonnen, maar ze inspireert mij nu al om aandacht te hebben voor de kleine dingen die in de natuur te zien zijn.

Meer natuur voor groot en klein

Hoeveel uur per week begeef jij je in een natuurlijke omgeving? Kijk eens heel eerlijk naar je agenda? Zijn er zelfs weken waarin dit helemaal niet gebeurt?

Wees gerust, je bent hierin niet alleen. Er zijn heel veel westerlingen die per auto, bus of tram naar hun werk gaan, de hele dag binnen zitten en aan het einde van de werkdag op de eerder genoemde manier weer terug reist. In de avond lekker sporten in de sportschool, netflixen op de bank of een verplichte vergadering van de club waar je bij zit. 

 

Maar zijn we dan wel goed bezig met z’n allen? In deze blog wil ik je graag informeren over het nut van meer natuur in je leven en hoe je dit dan kunt toepassen in je eigen leven. 

Tijd

Marlou Kroon Dare To BloomZelf ben ik ook in de valkuil gestapt om in mijn agenda geen plaats te hebben voor natuur, voor ontspanning. Er was simpel gezegd gewoon geen tijd voor. Ja, ik “zag” wel de bomen langs de weg veranderen per seizoen als ik van en naar mijn werk in mijn auto reed. In de zomer de airco aan en in de winter soms flink krabben om zicht te krijgen door de ruiten En als leerkracht in het speciaal onderwijs werkte ik ook wel met de seizoenen. Maar zag ik de natuur echt? Zag ik het bewust lente worden? Zag ik de bladeren verkleuren in de herfst? Nee, daar had ik nauwelijks de tijd voor. Misschien een wandeling in de lente om die prachtig bloeiende magnolia’s te zien, een rondje door het bos in de herfst, en natuurlijk tijdens de zomervakantie naar het strand. 

Het is wel duidelijk dat voor de natuur weinig plek was. 

De rush van het werk en sociale verplichtingen

De rush van het werk en al mijn sociale verplichtingen (die ik vooral mezelf verplichtte) zorgde er uiteindelijk voor dat ik niet meer verder kon. Ik werd compleet stil gezet. Ik moest alle touwtjes loslaten terwijl al die spreekwoordelijke ballen uit de lucht keihard op mijn hoofd kletterden. 

Het was tijd om een stap(je) terug te doen. Weer op zoek te gaan naar de rust, de natuur en de creativiteit. Want ook mijn fijne hobby om creatief bezig te zijn, was er helemaal bij ingeschoten. Standje overleven moest uit, standje bewustwording ging aan.

Wandelen

Sindsdien ben ik bewuster gaan kijken. In mijn agenda vul ik eerst in wat ik echt belangrijk vind. Wekelijks neem ik de tijd om mijn planner in te vullen. Wanneer is er inspanning en wanneer is er ontspanning? Ik heb een moodboard gemaakt met alle vormen van ontspanning die mij opladen, die mij energie geven. Eén van de manieren voor mij om op te laden, om te ont-moeten, te ontspannen, is wandelen in de natuur.

Tijdens mijn wandelingen zie ik de meest bijzondere creaties. Ik verwonder mij iedere keer weer. Een mol die mijn pad kruist, de fel gekleurde rupsen van nachtvlinders, een ijsvogel die langs raast. En dat allemaal bij mij om de hoek. Daar waar ik voorheen nooit kwam. En ik krijg ook echt zin om er op uit te gaan, om mij te verwonderen. Dat is voor mij wanderlust, de grote behoefte om mij te verwonderen over en in de natuur.

Effect

Naast het fijne gevoel van verwondering, is het effect van groen ook groter. 

Volgens Californisch onderzoeker maakt een mooi natuurbeeld mensen hulpvaardiger. Hoe mooier de natuur was waarmee mensen worden geconfronteerd, hoe vaker ze spontaan meededen aan een hulpactie. En de mensen die van zichzelf al veel oog hadden voor de natuur, bleken er het meest sociaal van te worden. Daarbij komt ook nog eens dat samen wandelen mensen dichter bij elkaar brengt. 

Leven in een wereld vol asfalt, gebouwen en haast, geeft een opgefokt gevoel. Net als dieren in gevangenschap missen we ons natuurlijke gedrag en onze natuurlijke omgeving, ook al zijn we vrij. Het is vaak onbewust. Groen, als is het een aangelegd park, werkt juist stressverlagend. ‘Onze lichamen ontspannen in vredige, natuurlijke omgevingen’ zegt de Japanse onderzoeker Yoshifumi Miyazaki. 

Volgens Graham Rock, hoogleraar infectieziekten aan het University College London, bevatten natuurlijke omgevingen allerlei micro-organismen waar mensen al sinds de prehistorie nauw mee samenleven. Door ons in de natuur te begeven, komen we weer in contact met deze bronnen van gezondheid. Het maakt ons weerbaarder. Maar de gemiddelde westerling komt dus veel te weinig buiten. Zelfs een halfuur per doordeweekse dag redden veel mensen niet. We zien te weinig groen, terwijl het bewezen goed is voor ons. Alleen al het zicht op planten of filmpjes uit de natuur maakt ons positiever, creatiever en kalmer. 

Natuur in je leven

Allemaal leuk hoor die effecten van de natuur in je leven. Maar hoe kan ik dit in mijn dagelijks leven toepassen? Hoe kom ik meer in verbinding met de natuur?

  • Hang de was weer lekker buiten op in de tuin of op het balkon. 
  • Voer dat overleg met je collega niet in een vergaderhok maar loop even samen de deur uit.
  • Dat lange telefoongesprek met die klant kan ook in de frisse lucht.
  • Maak een lunchwandeling in plaats van je brood opeten achter je beeldscherm.
  • Zoek een vast wandelmaatje waar je eens per week mee afspreekt. 
  • Fiets of loop met een omweg naar je afspraak.
  • Nog een kwartiertje “over” voordat je gaat eten koken? Loop samen een rondje in plaats van samen je social media checken. 

Natuur in huis

Zoals eerder genoemd heeft het kijken naar groen ook al effect. Het wandelen in de natuur geeft mij inspiratie om ook de natuur in huis te halen. Van snoeiafval maakte ik een wandhanger, van takken maak ik een kaarsenstandaard, van de uitgebloeide hortensia maak ik kransen, de hop uit de berm versiert de tuintafel. 

Via mijn berichten op Instagram en Facebook hoop ik je nog meer te inspireren om meer natuur in je leven toe te laten. Hier deel ik leuke ideeën om te maken met je kinderen, acties om aan mee te doen en filmpjes vanuit de natuur om te zorgen voor een moment van ontspanning. 

 

Winactie

Om je te helpen bij de eerste stappen om meer natuur in je leven en in je huis te laten, hebben Boef & Aap en ik een leuke winactie

De twee kaarsenstandaards herinneren je eraan om de bomen, de natuur op te zoeken. Na een fijne wandeling maak je het thuis gezellig met deze kaarsen. 

Wil je ze een speciale betekenis geven? Met de vloeibare kaarsmarkers turn je deze kaarsen in no time tot echte symbolische kaarsen. Of schrijf er een fijne kerstboodschap op. 

Je mag ze natuurlijk ook aan iemand cadeau doen om een lichtpuntje in deze maand te brengen. 

Hoe dan ook wens ik je er veel plezier en mooie momenten toe, juist in en met de natuur. 

 

Marlou