Een ode aan mijn moeder

Een ode aan mijn moeder

Een ode aan mijn moeder

Een persoonlijk stukje

16-12-2017 gaat om 7:30 uur mijn telefoon. Op het scherm zie ik staan "Hospice Sassenheim". Even twijfel ik of ik wel op zal nemen, bang voor wat ik zal gaan horen. Mijn lieve moeder is op dat moment 5 dagen in slaap. In neem op en ik hoor mijn favoriete verpleegster zeggen; Miranda, je weet denk ik wel waarom ik bel. Je moeder is zojuist overleden. De boodschap dringt in slow motion tot me door, in een roes bel ik mijn broers en snel ik samen met Teun naar het hospice. Mijn wereld staat op dat moment stil, ik kan het niet bevatten. Mijn lieve moeder, mijn maatje en vriendin heeft zojuist op 68 jarige leeftijd onze wereld verlaten. Vandaag precies 2 jaar geleden overleed ze aan de gevolgen van een hersentumor.

De week die volgde was een bizarre week, geleefd door wat er allemaal moest gebeuren en toch óók een hele mooie week waarin ik de verbinding met mijn broers meer dan ooit voelde. 23 december, de dag voor Kerstmis was de begrafenis. De maand december zal voor mij nooit meer hetzelfde voelen. Een maand van groot gemis met de feestdagen, maar ook heel veel dankbaarheid. Dankbaar voor alles wat mijn moeder mij heeft gegeven en geleerd. Mijn moeder was heel veel creatief bezig. Ze was in die zin een voorbeeld voor me.  En ze genoot van buiten zijn in de natuur.

Wat ook zo mooi aan mijn moeder was dat ik bij haar mocht "zijn". De negen maanden voordat mijn moeder ziek werd zat ik zelf in een burn-out, iedere dag was ik bij haar en mocht ik gewoon "zijn"; dagen voor me uitstaren, niets doen. Er gewoon zonder oordeel mogen zijn. Slechts een enkele keer zei ze; Miran, moet je niet een keer een wasje draaien? 

Het overlijden van mijn moeder was gek genoeg voor mij ook een stuk genezing. In plaats van een grote depressie zag ik licht. Het besef dat ik wat van mijn leven moest maken, nu het nog kan. Er kwam in ene zoveel levenslust in me naar boven en ik voelde dat ik moest gaan voor de dingen waar ik naar verlangde. En zo was ik drie maanden later zwanger van ons derde kindje en daarna ontstond Boef en Aap. Ik zie mijn moeder als de basis van Boef en Aap, waar de kernwaarden familie, persoonlijk, creativiteit en avontuur samen komen.

 

Lieve mam, vandaag branden we een lichtje voor jou.