Onderhoudsadvies Buiten speelkleden

Algemene schoonmaaktips voor onze nylon speelkleden 

De nylon speelkleden zijn goed te reinigen met een vochtige doek met een beetje schoonmaakmiddel (maak het product niet door en door nat dat geeft kringen). Een sopje met zachte/plantaardige zeep (=zeep zonder chemische toevoegingen zoals bijvoorbeeld Driehoek zeep of Tricel) werk altijd goed.

Het advies is om vlekken altijd zo snel mogelijk te verwijderen met een doekje. Baby's geven vaak wat melk op en hierin zit dan geregeld wat melkzuur. Door zo'n vlek snel te verwijderen en niet door en door in te laten trekken, voorkom je dat het witte vlekken kan geven.

Dettol Multispray (zonder alcohol) werkt ook heel goed om even snel mee te reinigen. Het is een spray die je gemakkelijk ergens neer kunt zetten en daardoor soms makkelijker werkt dan een sopje. Bovendien is de spray anti-bacterieel.

Ernstige vlekken? Een schuursponsje of een klein (nagel)borsteltje en een sopje kunnen dan helpen om nare vlekken eruit te krijgen. Maak het nylon niet door en door nat en borstel heel rustig.

Grote speelkleden 

De grote speelkleden en buitenspeelkleden kan je niet in de wasmachine doen. Beter kan je opgedroogd vuil eerst wegvegen met een droge borstel. Blijven er vlekken zitten dan kan je de vlekken  borstelen met een (niet te harde) borstel of een schuursponsje en een sopje. Vervolgens hang je het speelkleed over een lijn en spoel je het vuile sop er snel af met bijvoorbeeld een tuinslang. Op deze manier wordt het speelkleed niet door en door nat. Laat daarna het speelkleed uit hangen en heel goed drogen. Niet alleen op de lijn, maar ook nog enkele dagen uit laten liggen want het vocht kan (via de stikgaatjes) in het kleed zitten waar je het niet ziet. 

🍃 Zorg er bij intensieve reiniging met water altijd voor dat na de behandeling het (buiten) speelkleed VOLLEDIG droog is. Let hierbij op dat het kleed van buiten al droog kan aanvoelen, maar binnen nog best vochtig kan zijn. Dus niet te snel opvouwen en opbergen. Wij adviseren om de kleden meerdere dagen uitgespreid te laten drogen zodat ook de vliesvulling van binnen helemaal droog is.

Voor alle textiel dus ook voor nylon geldt, dat er schimmelplekken ('het weer") op/in kunnen komen indien je het kleed te vroeg (en dus nog vochtig) opbergt of in een vochtige ruimte (bijvoorbeeld schuur of kelder) bewaart. Let op: dit kan al binnen enkele dagen gebeuren.

Buitenspeelkleden

Ook voor onze buitenspeelkleden geldt hetzelfde advies. Deze zijn speciaal voor buiten ontwikkeld en zijn door de bizonyl onderlaag volledig water en vuil afstotend. De bovenkant echter is van nylon (textiel) en hiervoor geldt wederom dat het erg belangrijk is het kleed niet vochtig op te bergen maar alvorens op te vouwen volledig te laten drogen. Buitenspeelkleden kunnen niet in de wasmachine.

🍃 Mocht er onverhoopt toch schimmelvlekken in jouw product zijn gekomen zou je de volgende tip die wij online vonden kunnen uitproberen "gekleurde katoenen, linnen, wollen, zijden en synthetische stoffen dept u royaal met een oplossing van water met zout (5%) en spoel je vervolgens na in een handwarm sopje".

Buitenspeelkleden