Kinderen met gereedschap laten werken. Waarom? en waar wil je op letten?

Kinderen met gereedschap laten werken. Waarom? en waar wil je op letten?

Kinderen met gereedschap laten werken. Waarom? en waar wil je op letten?

Gereedschap voor kinderen, durf jij het aan?

Als je dit leest vind je het vast belangrijk dat een kind vol zelfvertrouwen in het leven staat. Je wil misschien ook dat een kind nieuwe uitdagingen aan durft te gaan en je vindt het belangrijk dat een kind zich ontwikkelt. Alleen gereedschap, écht gereedschap zoals een hamer en een zaag…dat is misschien wel een dingetje. In je hoofd zie je het kind met een hamer al op zijn vingers slaan, of erger nog, niemand in de buurt van het kind is veilig als het met een hamer of zaag in zijn of haar handen staat, althans dat denk je (en ja dit herken ik enorm...sterker nog ik verbaas me iedere keer met mijn kinderen dat niemand op de eerste hulp terecht gekomen is na weer een leuk verzonnen stoer projectje). Dus...

Best spannend…en toch is het bewezen dat risicovol spelen bijdraagt aan het zelfvertrouwen van een kind. Sterker nog, risicovol spelen is essentieel voor de ontwikkeling van kinderen. Waarom zijn we dan toch zo huiverig als het op gereedschap aanbieden aankomt?

Op de website van www.veiligheid.nl staat het volgende beschreven: ‘Risicovol spelen is essentieel voor de ontwikkeling van kinderen. Bij risicovol spelen gaan kinderen aan de slag met spannende, uitdagende en avontuurlijke activiteiten, waarbij een risico bestaat op een (kleine) verwonding. Hierdoor testen en verleggen kinderen hun grenzen door nieuwe activiteiten uit te proberen en hun angsten te overwinnen. De opwinding, spanning en trots die kinderen ervaren tijdens het ontdekken en opzoeken van hun grenzen maakt dat kinderen risicovol spelen heel leuk vinden.’

Denk je nu dat is allemaal wel leuk, maar hoe dan? Waar begin ik? Of twijfel je nog of je gereedschap aan wilt bieden? Ik help je met dit stappenplan om kinderen met gereedschap te laten werken én super veel plezier en creativiteit te laten beleven.

Stap 1 - Maak een plan, wat gaat er gemaakt worden

Begin bijvoorbeeld eens met losse stukjes hout wat ze aan elkaar kunnen timmeren met spijkers. De eerste keer raad ik aan om nog niet al te groot te werken zodat het overzichtelijk blijft en er snel resultaat is om het leuk te houden en succes te ervaren. Met een stuk of 10 verschillende stukjes hout kan de fantasie al lekker los komen. Het kan een zelf verzonnen project zijn zonder regels over wat er gemaakt moet worden.  

Tip van Boef en AapTip: Bied voor de variatie ook stokken /  dikke takken uit het bos of de tuin aan, super leuk om de takken eerst in het bos te gaan zoeken!

Als volgend uitdagend project zou je eens samen een vogelhuisje of een insectenhotel kunnen timmeren met een hamer en spijkers.

Oudere kinderen kunnen wel wat meer uitdaging gebruiken en vinden het vaak super stoer om een echte hut van bijvoorbeeld pallets te bouwen. Check bij pallets of er geen uitstekende spijkers inzitten.

Een vrije creatie blijft altijd leuk!

Tip: Laat het bouwwerk afhangen van de vaardigheid van het kind. Een kleuter kan bijvoorbeeld helpen bij het maken van een project, spullen vasthouden, met hulp een (hand)boor vasthouden of aftekenen waar er gezaagd of geboord moet worden. Uiteraard ook samen met jou even “zelf” proberen. Zo leren ze stap voor stap met gereedschap omgaan.

Stap 2 - Het gereedschap, wat heb je nodig

Net als bij volwassenen geldt ook voor kinderen dat het plezier gaat of staat bij goed gereedschap. Het is belangrijk om goed gereedschap te gebruiken, bij voorkeur gereedschap op kinderformaat. Dan bedoel ik geen plastic gereedschap voor kleine kinderen, maar kwalitatief gereedschap wat speciaal voor kinderhanden gemaakt is om serieus mee te werken. Het merk Kids at Work heeft degelijk gereedschap wat tegen een stootje kan en is op formaat van kinderhanden gemaakt. Zie bijvoorbeeld de gereedschapsgordel mini voor kinderen van 6-8 jaar of de gereedschapsgordel timmeren voor kinderen vanaf 8 jaar. Met gereedschap speciaal voor kinderhanden kan het kind het gereedschap goed vasthouden, waardoor er minder snel ongelukken gebeuren. Met echt gereedschap voor kinderen wordt het kind uitgedaagd om een "serieus" werkstuk of bouwwerk te maken. Door te werken met echt gereedschap van goede kwaliteit leert het kind met gevaren omgaan en de creativiteit wordt gestimuleerd. 

Heb je zelf al gereedschap? de losse gereedschapsgordel voor kinderen zorgt er voor dat het gereedschap en spijkers en schroeven bij de hand is en opgeborgen kan worden waardoor het gereedschap niet rondslingert.

Leeftijdsgericht gereedschap

Een pen- of klauwhamer en nijptang is als basis goed gereedschap. Voor de oudere kinderen is het leuk als ze ook beschikking hebben over een waterpas, duimstok, schroevendraaiers en bijvoorbeeld een (hand) boormachine. Let op: beter om kinderen nooit zonder toezicht elektrisch gereedschap bedienen. In deze basisset voor de leeftijd van 6-8 jaar zit gereedschap in klein formaat en de set voor kinderen van 8 jaar en ouder is het gereedschap wat groter en uitgebreider. Vind je het echt een beetje te spannend voor je kind? Overweeg dan snijbestendige handschoenen voor kinderen.

Stap 3 - Afspraken maken, even een moment van aandacht vragen

Je wilt goede afspraken met de kinderen maken;

  • Het gereedschap niet rond laten slingeren.
  • Spijkers niet uit hout laten steken.
  • Goed schoeisel aan (niet op blote voeten) in verband met spijkers en splinters.
  • We gaan serieus om met het gereedschap, geen geintjes, ook niet doen alsof.
  • Kapot gereedschap wordt niet meer gebruikt.
  • Bij het gebruik van een hamer is het beter meerdere keren zachtjes te slaan dan een paar keer hard (mocht je mis slaan).

Stap 4 - Materialen klaarleggen, wat ga je gebruiken

Het is handig om de materialen van te voren klaar te leggen. Dit geeft overzicht en zorgt ervoor dat er minder met gereedschap heen en weer gerend wordt. Wat heb je nodig? Als je gewoon een leuk creatief project wil stimuleren denk dan eens aan stukken hout, takken, plastic doppen, kurken, dopjes van bierflesjes, spijkers, schroeven en houtlijm. Oude draden van elektrische apparaten zijn ook heel leuk om erbij te gebruiken. Alleen al bij het neerleggen van deze materialen ontstaan er als vanzelf robotten, poppetjes, vliegtuigen en auto’s.

 

Kids at work draadmotievenMet een houtplankje en draad kan je ook hele leuke draadmotieven maken, niet veel voor nodig en een leuke manier om met timmeren kennis te maken.

 

Stap 5 - Uitleg geven, hoe ga je met het gereedschap om

Het is handig om uit te leggen hoe het gereedschap werkt waarbij je voor doet hoe je het gebruikt. Hou daarna in de gaten hoe de kinderen met het gereedschap om gaan. Corrigeer niet teveel. Probeer je in te houden met roepen; “doe voorzichtig!”…voordat je het weet projecteer je jouw angsten op het kind. Laat het zelf ontdekken en stuur alleen bij. Grijp in als het echt gevaarlijk wordt.

Stap 6 - Afwerking, geef het nog wat extra's

Project afgetimmerd en klaar? Met een schuurpapiertje schuur je nog even de splinters weg. Super leuk om het project daarna (of de volgende dag) te beschilderen en versieren.

Zin in meer?

Vind jij het ook belangrijk dat kinderen minder achter een beeldscherm zitten.  Dat ze creatief en avontuurlijk bezig zijn? Dat ze worden uitgedaagd, maar ook zichzelf mogen zijn? Dat ze lekker mogen avonturieren? Ik deel mijn ervaring graag met jou en wil jou verder helpen om jouw kind(eren) een geweldige ontdek- en leeromgeving aan te reiken. Ga je mee op avontuur? klik hier.

Lees hier ook nog een blog over risicovol spelen - hoeveel speelruimte geef jij een kind? - leren omgaan met een zakmes.

💛 Miranda

Miranda Duijndam Boef en Aap

Auteur Miranda Duijndam creatief inspirator achter Boef en Aap met als missie om ieder kind zijn talent te laten ontwikkelen. Miranda deed een opleiding Creatieve therapie was social pedagogisch medewerker en leidinggevende in de kinderopvang. Ze is moeder van drie stoere jongens en eigenaar van de creatieve en avontuurlijke webshop Boef en Aap.   

Vind je het ook leuk om anderen te inspireren? Hou jij ook zo van creatief en avontuurlijk spelen? Zou je graag ouders van "eigenwijze en avontuurlijke" kinderen willen inspireren om meer naar buiten te gaan, een creatieve omgeving aan te bieden en spel als belangrijk element in de dag willen brengen? Klik hier

 

 

Inschrijven nieuwsbrief Boef en Aap